Ευκαιρίες
καριέρας

Καρκίνος παχέoς εντέρου

Ο καρκίνος δεν έρχεται σε εμάς, εμείς πηγαίνουμε σε αυτόν.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου κατά κανόνα προέρχεται από μικρές καλοήθεις βλάβες του βλεννογόνου του γνωστές ως «αδενωματώδεις πολύποδες». Οι πολύποδες συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα κι ανευρίσκονται σε τυχαίο ενδοσκοπικό έλεγχο, οπότε πρέπει και να εξαιρούνται πριν εξαλλαχθούν.

Συμπτώματα

Στα αρχικά στάδια ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν προκαλεί θορυβώδη συμπτώματα. Όταν αυτά εμφανιστούν συνήθως ο όγκος έχει μεγαλώσει. Ανάλογα με το μέγεθος και την εντόπιση του όγκου μπορεί να παρατηρηθούν:

Αλλαγή των εντερικών συνηθειών με τη μορφή της δυσκοιλιότητας ή σπανιότερα της διάρροιας Αποβολή αίματος με τις κενώσεις Επίμονη κοιλιακή δυσφορία, κράμπες, φουσκώματα ή πόνος Αίσθημα μη ολοκληρωμένης κένωσης Ζάλη, αδυναμία Ανορεξία, απώλεια βάρους

Κανένα από τα παραπάνω σημεία και συμπτώματα δεν αντιπροσωπεύει τον καρκίνο, όμως όλα χρήζουν επιστημονικής διερεύνησης.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι αντικείμενο ομάδας και όχι ενός μόνο γιατρού.

Χρησιμοποιούνται:

Η χειρουργική επέμβαση

Η ακτινοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία

Η στοχευμένη θεραπεία (μονοκλωνικά αντισώματα)

Η χειρουργική θεραπεία

Η αφαίρεση ενός τμήματος του παχέος εντέρου αναφέρεται ως κολεκτομή, η δε έκταση του προς εξαίρεση τμήματος καθορίζεται από την εντόπιση του όγκου, από την αιμάτωση του πάσχοντος τμήματος και από την κατανομή των επιχωρίων λεμφαδένων. Μετά την κολεκτομή τα άκρα του εντέρου συρράπτονται μεταξύ τους για να αποκατασταθεί η εντερική συνέχεια. «Παρά φύση έδρα» (κολοστομία) ενίοτε χρειάζεται, όταν ο αυλός του εντέρου δεν είναι καθαρός από κόπρανα (επείγουσα κολεκτομή, αποφρακτικός καρκίνος), όμως είναι προσωρινή. Μόνιμη κολοστομία φέρει ο ασθενής όταν ο καρκίνος εντοπίζεται πολύ κοντά στους σφιγκτήρες και πρακτικά δεν υπάρχει περιφερικό τμήμα εντέρου προς συνένωση με το κεντρικό.

Λαπαροσκοπική Κολεκτομή

Πλέον στις μέρες μας έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί η ασφάλεια από ογκολογικής απόψεως της διενέργειας μίας κολεκτομής με λαπαροσκοπική προσπέλαση. Η επέμβαση στο σύνολό της διενεργείται διά μικρών οπών του δέρματος και μόνο για την απομάκρυνση του χειρουργικού παρασκευάσματος από την κοιλιά, διανοίγεται μια μικρή τομή στο κοιλιακό τοίχωμα μήκους περίπου 5.0 εκατοστών. Τα οφέλη από μια τέτοια προσπέλαση είναι τεράστια, όμως μόνο όταν τηρούνται με ευλάβεια οι ενδείξεις για μια τέτοια επέμβαση κι ασφαλώς όταν εκτελείται από έμπειρο λαπαροσκόπο.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση ο ασθενής πρέπει οπωσδήποτε να εκτιμηθεί από ειδικό ογκολόγο, ο οποίος με βάση την ιστολογική έκθεση του παρασκευάσματος θα προτείνει συμπληρωματική θεραπεία (χημειο-ακτινοθεραπεία, θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα).

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΧΕΩΣ ΕΝΤΕΡΟΥ:

ΝΑΙ:

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ

ΛΑΧΑΝΟ, ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

ΜΠΡΟΚΟΛΟ,  ΣΠΑΝΑΚΙ

ΠΙΠΕΡΙΕΣ

ΑΠΑΧΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

ΠΕΠΟΝΙ

ΡΟΔΑΚΙΝΑ, ΒΕΡΥΚΟΚΑ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

ΛΙΓΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ

OXI :

ΚΑΜΜΕΝΟ ΚΡΕΑΣ

ΑΛΜΥΡΑ, ΚΑΠΝΙΣΤΑ

ΠΟΛΛΑ ΛΙΠΗ

ΠΟΛΛΑ ΓΛΥΚΑ

Κ Α Π Ν Ι Σ Μ Α

Αθανασία Παναγιωτοπούλου,

Ιατρός Ακτινολόγος