Ευκαιρίες
καριέρας

Οφθαλμολογικό Τμήμα

Οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν τον φακό του ματιού και συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή για να προκαλέσουν το οπτικό ερέθισμα, ενεργοποιώντας έτσι τη διαδικασία της όρασης.

Όταν ο φακός του ματιού παρουσιάζει το χαρακτηριστικό θάμπωμα, αλλοιώνοντας το χρώμα του και παραμορφώνοντας την ευκρίνεια των εικόνων, τότε ο ασθενής παρουσιάζει καταρράκτη.

Ως πιο συχνό αίτιο του καταρράκτη οφθαλμών θεωρείται η ηλικία καθώς άτομα άνω των 65 ετών αρχίζουν να τον αναπτύσσουν.

Εκτός από αυτό όμως παίζουν και άλλοι παράγοντες ρόλο όπως αν ο ασθενής παρουσιάζει παθολογίες όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η λήψη κάποιων φαρμάκων με στεροειδή, κάποιος τραυματισμός αλλά και οι κληρονομικές καταβολές.

Συνήθειες όπως το κάπνισμα ή η συχνή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία έχουν αναφερθεί ως παράγοντες που τον προκαλούν.

Ο καταρράκτης διακρίνεται σε συγγενή και επίκτητο. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν όσοι έχουν γεννηθεί με την παθολογία αυτή. Ο επίκτητος είναι όταν τα συμπτώματα παρουσιάζονται μετά τη γέννηση του ατόμου και διακρίνεται σε:

  • Γεροντικός: Όταν το θάμπωμα στην όραση έρχεται ως επακόλουθο της ηλικίας.
  • Τραυματικός: Ο ασθενής έχει δεχθεί κάποιο τραύμα στο μάτι και του έχει προκαλέσει συμπτώματα τη παθολογίας αυτής.
  • Όταν ένα άτομο παρουσιάζει συννοσηρότητες όπως Σακχαρώδη Διαβήτη ή Ατοπική Δερματίτιδα μπορεί να εμφανίσει και οφθαλμικό καταρράκτη.

    Εμφανίζεται ως αποτέλεσμα κάποιας πρωτογενούς οφθαλμικής πάθησης όπως χρόνια πρόσθια ραγοειδίτιδα ή υψηλή μυωπία

    Πρόκειται για μια ολιγόλεπτη διαδικασία, η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία-σταγόνες και δεν αισθάνεστε καθόλου πόνο. Η χειρουργική επέμβαση είναι ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής του και δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αφαίρεση του θολού φυσικού φακού του ματιού και η αντικατάστασή του από έναν, μόνιμα τοποθετούμενο, τεχνητό ενδοφθάλμιο φακό (IOL).

    Θεωρείται μια από τις ασφαλέστερες & πιο αποτελεσματικές επεμβάσεις στον χώρο της υγείας.

    Ο ασθενής είναι ξύπνιος κατά τη διάρκειά της χωρίς να αισθάνεται καθόλου πόνο. Γίνεται με χρήση ενός μηχανήματος που λέγεται φακοθρυψία και στόχο έχει να θρυμματίσει και ταυτόχρονα να αναρροφήσει τον φακό με τον καταρράκτη ώστε να τοποθετηθεί στη θέση του ο καινούργιος.

    Ο συνολικός χρόνος παραμονής στην κλινική για την επέμβασή του είναι περίπου δύο ώρες και μετά μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας.

    Η επάνοδος της όρασής σας είναι σχεδόν πλήρης από την επόμενη ημέρα και μπορείτε σύντομα να επανέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

    Το πρωί θα πάρετε όλα τα φάρμακα που ήδη λαμβάνετε. Σε περίπτωση αντιπηκτικής αγωγής θα γίνει διακοπή για 5 ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία, με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού σας.


    Στην προεγχειρητική προετοιμασία περιλαμβάνεται η λήψη ιστορικού και η διενέργεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος και βιοχημικού ελέγχου. Επιπλέον, η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία (κολλύρια).

    Αυτό σημαίνει ότι θα είστε ξύπνιοι κατά τη διάρκειά της ενώ δε θα αισθανθείτε καθόλου πόνο. Διαρκεί κατά μέσο όρο 10 με 20 λεπτά.

    Τόσο εσείς όσο και ο συνοδός σας θα πρέπει να υποβληθείτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό με rapid test εντός 24 ωρών πριν την επέμβαση.

    Θα πρέπει να βάζετε στο χειρουργημένο σας μάτι κολλύρια, τα οποία θα λάβετε από την κλινική μας, και να ακολουθείτε τις μετεγχειρητικές οδηγίες για 20 μέρες. Επιπλέον, θα προγραμματίσουμε το πρώτο μετεγχειρητικό ραντεβού κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό.

    Θα φύγετε από την κλινική μας με το χειρουργημένο μάτι ανοιχτό και εάν θέλετε μπορείτε να φορέσετε γυαλιά ηλίου.

    Ο ασθενής μπορεί με ασφάλεια πια, λόγω των πολύ μικρών τομών που κάνουμε, να έχει τις καθημερινές του δραστηριότητες, μπορεί να γυμνάζεται και να συνεχίσει τα σπορ που κάνει. Δεν τρίβετε, όμως, το μάτι και οι κυρίες ειδικά δε βάφετε την περιοχή για 1 εβδομάδα.

    Αποφύγετε, επίσης, να βρέχετε το πρόσωπό σας για 5 μέρες.

    Όχι. Ο καταρράκτης στο μάτι είναι ο δικός μας φακός, ο οποίος αφαιρείται και στη θέση του μπαίνει τεχνητός. Αυτό που συμβαίνει αρκετά συχνά (15%-30%) είναι η θόλωση, στην οποία περιέχεται και ο ένθετος φακός της μεμβράνης (οπίσθιο περιφάκιο) το οποίο θεραπεύεται με YAG Laser.