Ευκαιρίες
καριέρας

Απεικονιστικός Τομέας >Τεστ Κοπώσεως

Τι είναι το τεστ κοπώσεως;

Πρόκειται για μια εύκολη εξέταση που βοηθά στη διάγνωση της Στεφανιαίας Νόσου.

Ο ασθενής πραγματοποιεί σωματικές ασκήσεις υπό την καθοδήγηση του γιατρού σε κυλιόμενο τάπητα συνδεδεμένος με το ειδικό μηχάνημα ενώ ο γιατρός παρατηρεί συνεχώς το ηλεκτροκαρδιογράφημα από την αρχή ως το τέλος της εξέτασης.

  • Όπως σε κάθε αθλητική δραστηριότητα, έτσι και στο τεστ κοπώσεως θα πρέπει να φοράτε τα ανάλογα ρούχα και παπούτσια.

  • Ο γιατρός θα λάβει πλήρες ιατρικό ιστορικό και θα πρέπει να τον ενημερώσετε αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

  • Θα σας ενημερώσει να έχετε αποφύγει τη λήψη τροφής ή υγρών 3 ώρες πριν την εξέταση. Η κατανάλωση νερού επιτρέπεται.

Ο εξεταζόμενος αφαιρεί τα ρούχα του από το πάνω μέρος του σώματός του, ώστε να τοποθετηθούν τα ηλεκτρόδια για το ηλεκτροκαρδιογράφημα.

 

Για την πραγματοποίηση του τεστ εφαρμόζεται κάποιο πρωτόκολλο στον εξεταζόμενο. Συνήθως ακολουθείται το πρωτόκολλο Bruce όπου ο υπό παρακολούθηση ασθενής βρίσκεται πάνω στον κυλιόμενο τάπητα, για να πραγματοποιήσει τα 3 στάδια του τεστ κοπώσεως.

 

Το καθένα διαρκεί περίπου 3 λεπτά με κλιμακούμενη δυσκολία.

 

Ο γιατρός παρακολουθεί από το μόνιτορ το ηλεκτροκαρδιογράφημα σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Ουσιαστικά αποκαλύπτει αν ένα άτομο πάσχει από τη Στεφανιαία Νόσο και η αξία του είναι μεγάλη αν συνεξεταστεί με παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό ιστορικό ή άλλες παθολογίες που εκδηλώνει όπως υπέρταση ή υψηλή χοληστερόλη.

 

Η Δοκιμασία Κοπώσεως είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, ή με όρους της ιατρικής επιστήμης αληθώς θετική σε άτομα που έχουν ύποπτα συμπτώματα όπως πόνους στον θώρακα, έντονη στηθάγχη, ασυμπτωματικά άτομα με συννοσηρότητες π.χ. είναι καπνιστές και με έχουν διαγνωστεί με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η διάρκεια της εξέτασης εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία και η φυσική κατάσταση του ασθενούς.

 

Ο γιατρός μπορεί να σημάνει τη λήξη της εξέτασης όταν οι παλμοί της καρδιάς φτάσουν τη μέγιστη προβλεπόμενο καρδιακή συχνότητα.

 

Ο μαθηματικός τύπος ΜΠΚΣ=220-ηλικία δείχνει τους σφυγμούς ανά λεπτό και βοηθά στον υπολογισμό της Μέγιστης Προβλεπόμενης Καρδιακής Συχνότητας.

 

Δηλαδή ένα άτομο 45 ετών ΜΠΚΣ 220-45=175 σφυγμούς ανά λεπτό.

 

Ο καρδιολόγος ανάλογα με την πορεία της εξέτασης μπορεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο και σπάνια θα κρατήσει πάνω από 13 λεπτά.

Η εξέταση αυτή δε συνιστάται σε άτομα με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, αρρυθμίες, αρτηριακή υπέρταση ή έχουν περάσει πρόσφατα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Πρόκειται για μια σύντομη εξέταση με σχετικά χαμηλό κόστος. Επειδή κάθε ασθενής πρέπει να λαμβάνει ξεχωριστή φροντίδα και να εξετάζεται εξατομικευμένα, επικοινωνήστε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε.