Ευκαιρίες
καριέρας

Fitness: Τα πολύτιμα οφέλη της γυμναστικής

Όλοι ξέρουμε ότι η άσκηση είναι καλή για εμάς, ότι χρειάζεται να αποτελεί μια από τις προτεραιότητές μας και ότι ωφελεί το σύνολο του οργανισμού μας. Όμως, ξέρουμε όντως το πόσο καλή είναι; Και τελικά γνωρίζουμε ακριβώς τι είναι αυτό που μας προσφέρει και πόσο μεγάλη είναι η επίδραση που έχει;

Σε αυτό το άρθρο θα εξερευνήσουμε τόσο τα πιο φανερά, όσο και τα πιο καλά κρυμμένα, απρόσμενα οφέλη που μας προσφέρει η τακτική άσκηση. Την επόμενη φορά που θα βρείτε κάποια δικαιολογία ή που θα αναβάλλετε την καθημερινή σας γυμναστική, όποια κι αν είναι αυτή, μπορείτε να ανατρέξετε στην παρακάτω λίστα, ώστε να κινητοποιηθείτε και πάλι, χωρίς κανένα ενδοιασμό. Η άσκηση λοιπόν:

Προλαμβάνει παθήσεις και βελτιώνει τη φυσική μας κατάσταση.

Ανησυχείτε για την εμφάνιση μελλοντικών καρδιαγγειακών προβλημάτων; Εύχεστε καθώς μεγαλώνετε να αποφύγετε την υπέρταση, την κακή χοληστερίνη και το ζάχαρο; Αν γυμνάζεστε τακτικά και προσέχετε τη διατροφή σας, μπορείτε να χαλαρώσετε, αφού η άσκηση τονώνει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης, την λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) και μειώνει τα ανθυγιεινά τριγλυκερίδια. Η κυκλοφορία του αίματος και η συσταλτική λειτουργία της καρδιάς διατηρούνται σε ομαλά, υγιή επίπεδα, κάτι που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Η βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης είναι μια συνέπεια που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Η ευλυγισία και η αίσθηση ευφορίας μειώνουν τη δυσκαμψία και τον πόνο των φλεγμονών, που σχετίζονται με την αρθρίτιδα σε βάθος χρόνου. Η γυμναστική βελτιώνει την ισορροπία, σταθερότητα και συγχρονισμό των κινήσεών μας που ονομάζονται κιναισθητική αντίληψη. Με αυτό τον τρόπο, έχουμε τη δυνατότητα να εκτελούμε τις καθημερινές δραστηριότητές μας με μεγαλύτερη ευκολία. Ως εκ τούτου, ένα δυνατό σώμα σε καλή φυσική κατάσταση αποφεύγει κατά πολύ τον κίνδυνο τραυματισμού σε κάθε επίπεδο.

Ελέγχει το βάρος μας.

Η άσκηση διατηρεί το βάρος μας και βοηθά σε περιπτώσεις που θέλουμε να χάσουμε κιλά. Όταν ο οργανισμός σας συνηθίζει την τακτική γυμναστική, καίει περισσότερες θερμίδες. Όσο πιο έντονη η δραστηριότητα, τόσο πιο πολλές θερμίδες καίτε. Βέβαια, είναι γνωστό ότι μια μέρα στο γυμναστήριο ανοίγει την όρεξή μας, οπότε πιθανότατα να καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό. Ακόμα κι έτσι όμως, η γυμναστική καταφέρνει και πάλι να κάνει το θαύμα της· αυξάνει τον ρυθμό μεταβολισμού, τόσο που καίμε περισσότερες θερμίδες, ακόμα κι όταν ξεκουραζόμαστε. Παρ’ όλα αυτά, εδώ η τακτική άσκηση χρειάζεται απαραιτήτως τον καλύτερό της σύμμαχο, την υγιεινή διατροφή.

Μειώνει το στρες και βελτιώνει τη διάθεσή μας.

Είχατε μια άσχημη και πιεστική μέρα στη δουλειά; Ακόμα κι αν νιώθετε εξαντλημένοι, προτιμήστε να πάτε για μια βόλτα ή για μια σύντομη επίσκεψη στο γυμναστήριο. Η ανακούφιση από το σωματικό και ψυχικό στρες αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα οφέλη της άσκησης. Κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, παρατηρούνται μεγαλύτερες συγκεντρώσεις νορεπινεφρίνης στον οργανισμό μας, μιας ορμόνης που μας βοηθά να διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα την απόκρισή μας στο έντονο στρες.
Αλλά η νορεπινεφρίνη δεν είναι η μόνη χημική ουσία που συνεισφέρει στην αποσυμπίεση από τα άγχη και τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Κατά την άσκηση, απελευθερώνουμε ενδορφίνες, οι οποίες μας χαρίζουν εκείνη τη χαρακτηριστική αίσθηση ευφορίας και χαράς. Οι έρευνες πλέον επιβεβαιώνουν ότι οι ενδορφίνες μπορούν να ανακουφίσουν από συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη και σε ορισμένες περιπτώσεις, η γυμναστική αποδεικνύεται το ίδιο αποτελεσματική με τα αντικαταθλιπτικά χάπια.

Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε ή ξυπνάτε συχνά μέσα στη νύχτα; Η μέτριας έντασης γυμναστική, για πολλούς, ισοδυναμεί με την επίδραση ενός υπνωτικού χαπιού, ακόμα και για εκείνους που ταλαιπωρούνται από αϋπνίες. Όταν κινείστε περίπου 5 ή 6 ώρες πριν την ώρα του ύπνου, αυξάνετε τη θερμοκρασία του σώματός σας. Όταν χαλαρώνετε και η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει, ο οργανισμός σας λαμβάνει το σήμα ότι η ώρα του ύπνου πλησιάζει. Αυτής η ποιότητας κούραση κάνει τον ύπνο σας πιο βαθύ. Απλά προσέξτε να μην γυμνάζεστε λίγο πριν πέσετε για ύπνο, γιατί θα έχετε υπερένταση και ενέργεια.

Ενισχύει την μνημονική και γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Η γυμναστική βελτιώνει την ικανότητα του εγκεφάλου να συγκεντρώνεται, να θυμάται, να φαντάζεται, να προσχεδιάζει και να επιλύει προβλήματα, επειδή ένας υγιέστερος οργανισμός παρέχει στον εγκέφαλο μεγαλύτερες ποσότητες οξυγόνου. Αν και η άσκηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να «θεραπεύσει» νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Alzheimer, μπορεί να συντηρήσει τις γνωστικές και μνημονικές λειτουργίες του εγκεφάλου, που συνήθως αρχίζουν να φθίνουν μετά τα 45 χρόνια. Επιπροσθέτως, φαίνεται ότι η έντονη δραστηριότητα αυξάνει την παραγωγή κυττάρων στον ιππόκαμπο, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη δυνατότητα μνήμης και μάθησης.

Αποτελεί το καύσιμο που πυροδοτεί την παραγωγικότητα και δημιουργικότητά μας.

Αν νιώθετε ότι δεν έχετε έμπνευση ή δεν μπορείτε να αποδώσετε στη δουλειά σας, επιλέξτε να πάτε για τρέξιμο στο πάρκο ή για ένα μάθημα yoga. Οι έρευνες πια υποδεικνύουν ότι ο εγκέφαλός μας, λόγω των ορμονών που εκκρίνει, είναι υψηλά λειτουργικός και δημιουργικός, ακόμα και δύο ώρες μετά τη γυμναστική. Μάλιστα, η αλληλεπίδραση με τη φύση και η ενδοσκόπηση, διαδικασίες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, συνοδεύουν πολλές μορφές γυμναστικής, πυροδοτούν την έμπνευση και το κίνητρό μας για εργασία και δημιουργία.

Βελτιώνει τη σεξουαλική ζωή.

Όπως προαναφέρθηκε, η άσκηση διατηρεί την ομαλή κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα, κάτι που προλαμβάνει τη στυτική δυσλειτουργία και ανικανότητα στους άνδρες. Οι γυναίκες επίσης, καθώς αυξάνονται τα ενεργειακά τους επίπεδα και η αίσθηση ευφορίας, παρατηρούν μεγάλη βελτίωση στη σεξουαλική τους επιθυμία. Τα οφέλη δεν είναι όμως μόνο οργανικά, αλλά και ψυχολογικά και εξηγούνται με την παρακάτω επίδραση…

Τονώνει την αυτοπεποίθησή σας.

Ασχέτως βάρους, φύλου, ηλικίας, η γυμναστική βελτιώνει την αντίληψη ενός ατόμου για το πόσο ελκυστικό είναι, την αυτοαξία του και δημιουργεί μια θετική αυτοεικόνα. Η υγιής φυσική κατάσταση έχει άμεσα ορατά αποτελέσματα στην εξωτερική εμφάνιση κάποιου. Εξάλλου, η γυμναστική πρόκειται για μια προσωπική επένδυση, είναι χρόνος που αφιερώνουμε μόνο σε εμάς και για εμάς.

Προάγει τις κοινωνικές σχέσεις.

Όταν επισκεπτόμαστε συχνά το γυμναστήριο, όταν παρακολουθούμε ένα μάθημα yoga, χορού ή παίζουμε κάποιο άθλημα, συναναστρεφόμαστε αυθόρμητα με άλλο κόσμο, και μάλιστα με ανθρώπους που έχουν παρόμοιους στόχους και ενδιαφέροντα με εμάς. Η ευφορία που δημιουργείται μέσα από τη διαδικασία είναι αυτή που επίσης βοηθά στην κοινωνικοποίηση σε τέτοιους χώρους. Επίσης, οι δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κάποιο εξωτερικό άθλημα ή ακόμα και έναν περίπατο, φέρνουν πιο κοντά τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας.

Εμπνέει τους άλλους.

Η φυσική σας κατάσταση και τα άμεσα οφέλη που παρατηρούν οι γύρω σας σίγουρα θα τους πείσουν να ακολουθήσουν και εκείνοι την ίδια φιλοσοφία ζωής. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι ακόμα και μετά από μια ή δύο επισκέψεις σε ένα γυμναστήριο, η παρατήρηση και μόνο των μελών του, κινητοποιεί και συμπαρασύρει τα άτομα να δοκιμάσουν και εκείνα να γυμναστούν. Τα ομαδικά μάλιστα αθλήματα μπορούν να παρασύρουν τόσο ένα άτομο, που ακόμα και υπό πίεση πόνου, να συνεχίζει το παιχνίδι, ενθαρρυμένο από τους συμπαίκτες του.