Ευκαιρίες
καριέρας

Απαραίτητοι εμβολιασμοί στην ΧΑΠ(Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια)

Τα πρόσφατα γεγονότα της SARS–COVID-19 πανδημίας, μας δίδαξαν και μας διδάσκουν την σημαντικότητα της τήρησης των γενικών μέτρων πρόληψης, έναντι των λοιμώξεων ειδικά στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, παρουσιάζουν μια σαφή αύξηση στην συχνότητα των λοιμώξεων σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Οι λοιμώξεις αυτές μπορεί να είναι είτε βακτηριακές είτε ιογενείς και αποτελούν την δεύτερη αιτία θανάτου σε αυτήν την κατηγορία πληθυσμού. Ωστόσο μπορεί να επιτευχθεί έλεγχος και μείωση ενός μεγάλου ποσοστού των ανωτέρων λοιμώξεων με την εφαρμογή του εμβολιασμού και των μέτρων πρόληψης.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς των ασθενών που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χορηγούνται εμβόλια με αδρανοποιημένους ιούς. Αναλυτικότερα τα εμβόλια που συστήνονται είναι τα εξής:

1.Πνευμονιόκοκκου ή στρεπτόκοκκου της πνευμονίας.

Πρόκειται για ένα Gram (+) θετικό κόκκο που μπορεί να κάνει ποικίλες κλινικές εκδηλώσεις με ευρύ φάσμα βαρύτητος από απλή παράρινοκολπίτιδα εώς και επιθετική μηνιγγίτιδα.

Ο εμβολιασμός έναντι του πνευμονιόκοκκου στην χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια παρέχει προστασία εώς και 80%.

Χορηγήται μια αρχική δόση με το συζευγμένο με πρωτείνη PCV 13 εμβόλιο με σκοπό την αύξηση της ανοσογονικότητος. Κατόπιν αυτού και στην συνέχεια χορηγείται μετά από 4-8 εβδομάδες του μη συζευγμένου πολυσακχαριδικού PCV 23.Γίνεται επαναληπτική δόση του PCV 23 ανά πενταετία.

2.Γρίπης: Πρόκειται για τον ιό mycovirus influanzae AB και C που προκαλούν πολύ μεταδοτική λοίμωξη αναπνευστικού με μεγάλη θνητότητα στις ακραίες ηλικίες μεγαλύτερη των 65 ετών και μικρότερη του ενός έτους.

Οί ασθενής με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια πρέπει να εμβολιάζονται με μια μόνο δόση πρίν την έναρξη της εποχικής γρίπης καθώς φαίνεται ότι η δεύτερη δόση δεν έχει ιδιαίτερο όφελος.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΕΘ

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ – ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ

ΣΤΡΑΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ