Ευκαιρίες
καριέρας

Ειδικές Μονάδες > Μονάδα Αιμοκάθαρσης

Τι είναι αιμοκάθαρση;

Τα νεφρά είναι το όργανο που απομακρύνει τις τοξικές ουσίες και υγρά, ώστε να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός. Σε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια κυρίως στο στάδιο 5 τα νεφρά τους παρουσιάζουν αδυναμία στην εκτέλεση των παραπάνω λειτουργιών.

Επομένως, πρέπει να ακολουθούν τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης, η οποία αναλαμβάνει αυτό τον ρόλο και βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Ποια τα αίτια της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου;

Κύρια αιτία της είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης και η Αρτηριακή Πίεση. Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης και γενετικοί παράγοντες ή η χρόνια χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Πώς γίνεται η διαδικασία της αιμοκάθαρσης;

Ο αιμοκαθαιρόμενος κάθεται στην ειδική καρέκλα με τη βοήθεια της νοσηλεύτριας. Στο Βουγιουκλάκειο δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ψυχολογία του ασθενούς και γι’ αυτό έχουμε δημιουργήσει ένα οικείο και φιλικό περιβάλλον.

Στο δωμάτιο υπάρχει και το ειδικό μηχάνημα μέσω του οποίου γίνεται η αιμοκάθαρση και ονομάζεται τεχνητός νεφρός. Το μηχάνημα συνδέεται με ένα φίλτρο στο εσωτερικό του οποίου υπάρχει μια μεμβράνη, η οποία περιέχει ένα υγρό το οποίο απομακρύνει όλες τις τοξικές ουσίες και τα υγρά από το αίμα.

Η αιμοκάθαρση μπορεί να γίνει επίσης με την αγγειακή προσπέλαση ή με καθετήρα. Η αγγειακή προσπέλαση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω μιας μικροεπέμβασης με τους εξής τρόπους:

 • Fistula: Ένωση φλέβας με αρτηρία στο χέρι.
 • Με μόσχευμα: Τοποθετείται ένας σωλήνας που συνδέει μια φλέβα με μια αρτηρία.
 • Με καθετήρα: Σε μια μεγάλη φλέβα, συνήθως στον λαιμό, τοποθετείται ένας μαλακός σωλήνας.

  Πότε χρειάζεται να κάνουμε αιμοκάθαρση;

  Όπως αναφέραμε και παραπάνω στα στάδια 4 και 5 της ΧΝΑ είναι απαραίτητη η αιμοκάθαρση για να υποκαταστήσει την ανεπάρκεια των νεφρών στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών και υγρών από το αίμα.

  Με αυτό τον τρόπο:

 • Ελαχιστοποιείται η πιθανότητα νοσηλείας
 • Αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής
 • Διατηρείτε καλή την ποιότητα της υγείας σας

Τι πρέπει να προσέξω κατά την προετοιμασία για την αιμοκάθαρση;

Οι αιμοκαθαιρόμενοι θα πρέπει να ελέγχουν την ποσότητα του νερού που καταναλώνουν. Η συνιστώμενη ποσότητα, ανάλογα και με τα αποβαλλόμενα ούρα, είναι στα 500-700 ml. Επίσης, θα πρέπει να προσέξετε τη διατροφή σας και να αποφεύγετε τροφές πλούσιες σε αλάτι ή φώσφορο. Θα βοηθούσε, ακόμη, η τακτική φυσική άσκηση, πάντα και με την έγκριση του επιβλέποντα ιατρού.

Πώς μετράμε την επάρκεια της αιμοκάθαρσης;

Δύο είναι οι δείκτες από τους οποίους κοιτάμε τις ενδείξεις.

 • Ο Kt/V, ο οποίος δείχνει την ποσότητα των τοξικών υγρών που απομακρύνθηκαν κατά την αιμοκάθαρση σε σχέση με αυτά που υπάρχουν στο αίμα.
 • Ο URR, μετρά το ποσοστό της ουρίας του αίματος με μετρήσεις που έχουν γίνει πριν και μετά την αιμοκάθαρση.

Υπάρχουν επιπλοκές μετά την αιμοκάθαρση;

Η αιμοκάθαρση προκαλεί παρενέργειες όπως είναι το αίσθημα της κόπωσης, η χαμηλή αρτηριακή πίεση, η ναυτία, ο πονοκέφαλος είναι μερικά μόνο από αυτά. Και αυτό γιατί κάθε ασθενής είναι ένας διαφορετικός οργανισμός, ο οποίος αντιδρά διαφορετικά στη διαδικασία αυτή.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τα συμπτώματα είναι το πόσο συχνά ή γρήγορα γίνεται η απομάκρυνση των υγρών.

Πρέπει να ακολουθώ συγκεκριμένη διατροφή;

Η διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα για την ποιότητα της υγείας σας κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι καθημερινά θα πρέπει να λαμβάνετε 35 kcal/ κιλό σωματικού βάρους.

Επίσης, αυστηρή πρέπει να είναι η ποσότητα των υγρών που καταναλώνεται, η οποία, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 500-700 ml. Συμπεριλάβετε στα γεύματά σας πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας όπως κρέας ή ψάρι.

Η συνιστώμενη ποσότητα είναι 1,2 γραμμ./ κιλό του σωματικού σας βάρους. Χρειάζεται προσοχή στις ποσότητες και τις επιλεγμένες τροφές καθώς πολλές πρωτεϊνικές τροφές περιέχουν φώσφορο, τα επίπεδα του οποίου δε θέλουμε να αυξηθούν.

Χαμηλή έως μέτρια πρόσληψη προτείνεται και σε τροφές με νάτριο ή κάλιο, δηλαδή λιγότερο από 2γραμμ./ ημέρα.

Επηρεάζεται η ζωή του ασθενούς;

Στην καθημερινότητα του ατόμου που πάσχει από ΧΝΑ η αιμοκάθαρση θα αποτελεί μια σταθερά στο πρόγραμμά του, η συχνότητα της οποίας θα εξαρτηθεί από τον θεράποντα ιατρό βάσει της αξιολόγησης που θα κάνει.

Είναι σημαντικό ο αιμοκαθαιρούμενος να νιώθει τη συναισθηματική στήριξη του φιλικού και οικογενειακού του περιβάλλοντος αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού. Η ιατρική κοινότητα προσφέρει όλο και πιο προηγμένες μεθόδους και μηχανήματα, ώστε η διαδικασία να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη και να απομακρύνει την πιθανότητα επιπλοκών.

Έχοντας αυτά στο μυαλό, μπορούμε να πούμε πως ναι, η ζωή του ασθενούς επηρεάζεται αλλά στο ζύγι τα πλεονεκτήματα είναι πολλά περισσότερα καθώς ουσιαστικά βελτιώνει την ποιότητα της ζωής αλλά και της καθημερινότητάς του.