Η βρογχοσκόπηση είναι μία εξέταση η οποία πραγματοποιείται από πνευμονολόγο. Είναι μια λεπτομερής εξέταση απεικόνισης των μεγάλων αεραγωγών (τραχειοβρογχικού δέντρου) που πραγματοποιείται για να εντοπιστούν παθολογικές καταστάσεις εντός αυτών.
Η διαδικασία πραγματοποιείται με τη χρήση ενός ειδικού οργάνου, του βρογχοσκοπίου το οποίο απεικονίζει και καταγράφει τον βλεννογόνο αυτών των οργάνων.
Το βρογχοσκόπιο είναι ένας εύκαμπτος σωλήνας μικρής διαμέτρου ο οποίος στην άκρη έχει κάμερα.
Μπορεί να είναι είτε διαγνωστική είτε θεραπευτική. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων γίνεται λόγω παθολογικών ευρημάτων στην αξονική τομογραφία θώρακος.
Βασικές ενδείξεις για την διενέργεια της βρογχοσκόπησης είναι η αιμόπτυση, η αφαίρεση ξένου σώματος, η υποψία κακοήθειας, οι λοιμώξεις (όταν απαιτείται ταυτοποίηση του λοιμογόνου παράγοντα) και οι διάμεσες πνευμονοπάθειες.
Υπάρχουν δύο είδη βρογχοσκοπίων, το εύκαμπτο και το άκαμπτο. Το συνηθέστερο που χρησιμοποιείται είναι το εύκαμπτο και σε λιγότερες και πιο σοβαρές περιπτώσεις το άκαμπτο.
Το εύκαμπτο, υπό μέθη, συνήθως εισάγεται από την μύτη προχωράει στον ρινοφάρυγγα, στην συνέχεια στον στοματοφάρυγγα και μετά εισέρχεται στο τραχειοβρογχικό δέντρο διά μέσου των φωνητικών χορδών.
Το άκαμπτο βρογχοσκόπιο εισέρχεται διά του στόματος ενώ ο ασθενής βρίσκεται σε πλήρη καταστολή.
Πριν την διενέργεια της βρογχοσκόπησης απαιτείται πλήρης λήψη ιατρικού ιστορικού, ενημέρωση για το σύνολο των φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενής, διακοπή κάποιων εξ αυτών (όπως για παράδειγμα αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά), νηστεία 6-12 ώρών πριν την εξέταση και ένας βασικός εργαστηριακός έλεγχος.
Σε κάποιες περιπτώσεις δύναται να ζητηθεί από τον πνευμονολόγο κάποια γνωμάτευση από κάποια άλλη ειδικότητα.
Η βρογχοσκόπηση έχει τρία βασικά στάδια. Στο πρώτο στάδιο είναι σύνδεση του ασθενούς με monitor και η λήψη των ζωτικών σημείων από την νοσηλεύτρια.
Στο δεύτερο στάδιο χορηγείται ενδοφλέβια μέθη (Τα συνηθέστερα φάρμακα είναι η μιδαζολάμη και η φεντανύλη),τοπικά ξυλοκαίνη και μέσα σε 3-5 λεπτά γίνεται έναρξη της εξέτασης.
Η διάρκεια της εξέτασης ποικίλει από ασθενή σε ασθενή και εξαρτάται από τα απεικονιστικά ευρήματα (τόσο της βρογχοσκόπησης όσο και της αξονικής τομογραφίας θώρακος). Μια μέση διάρκεια της εξέτασης είναι 20-30 λεπτά.
Στο τρίτο στάδιο είναι η ανάνηψη του ασθενούς η οποία είτε πραγματοποιείται αυτόματα λόγω λήξης της διάρκειας του φαρμάκου είτε χορηγώντας αντίδοτα.
Η βρογχοσκόπηση είναι μία αρκετά ασφαλής διαδικασία και η πιθανότητα επιπλοκών είναι ελάχιστη. Ωστόσο ανάλογα με τις τεχνικές που θα γίνουν (BAL, Βιοψίες ενδοβρογχικές ή διαβρογχικές) δύναται να υπάρξουν επιπλοκές.
Μερικές που αξίζει να αναφερθούν είναι: Αιμορραγία, πυρετική κίνηση και πνευμοθώρακας, ωστόσο όλες είναι αντιμετωπίσιμες.
Μετά την εξέταση ο ασθενής παραμένει στον χώρο του νοσοκομείου για κάποιο χρονικό διάστημα (συνήθως 1-2 ώρες) και αφού γίνει ο έλεγχος των ζωτικών σημείων δύναται να εξέλθει.
Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται η νοσηλεία του ασθενούς για 24 ώρες. Ο ασθενής μετά την βρογχοσκόπησης απαγορεύεται να καταναλώσει οποιαδήποτε υγρή η στερεή τροφή για 2-3 ώρες λόγω του κινδύνου της εισρόφησης.
Η βρογχοσκόπηση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την διάγνωση και την αντιμετώπιση παθήσεων των αεραγωγών.
Η διάρκεια της εξέτασης είναι μικρή και γίνεται υπό μέθη ώστε ο ασθενής να μην αντιληφθεί την διαδικασία της εξέτασης.
Είναι μία ασφαλής εξέταση που πραγματοποιείται από πνευμονολόγο και η ορθή εκτέλεση ελαχιστοποιεί των κίνδυνο επιπλοκών.